[Column] Blauwalg

Al jaren heb ik goede contacten binnen de politie – bijvoorbeeld met wijkagenten en de mediadesk welke mij te woord staat over onder andere cijfertjes en informatie over bepaalde incidenten. Alhoewel de politie al een aantal keren goed onderuit (12) is gehaald, blijven zij bij de mediadesk professioneel en is de band nog steeds goed. Ik heb (nog) geen stempeltje.

Wel vind ik dat er een enorm groot verschil is binnen de verschillende afdelingen van de politie: de mediadesk weet altijd wel hoe het zit terwijl de recherche en verbalisanten er vaak een potje van maken. Agenten op straat worden dan weer enorm gewaardeerd om de misdaden die zij bestrijden.

In maart kreeg ik een aantal serieuze doodsbedreigingen waarvan ik op aanraden van anderen aangifte heb gedaan: van te voren wist ik al dat er niet veel mee zou gebeuren bij de recherche want tja, PVV en islamkritiek. Alhoewel ik niet bang ben om bedreigd te worden ging het nu om doodsbedreigingen op basis van iets wat ik niét de wereld in heb geslingerd en dat kan ik dan ook niet verdedigen.

De recherche rondde het onderzoek lekker simpel af met “De strafbaarheid blijft wel degelijk, alleen hebben wij geen personalia kunnen achterhalen van de verdachten. Mocht jij toch op enige wijze achter de identificerende gegevens van de verdachten komen (geen nicknames/Facebooknamen), dan hoor ik het graag.

In feiten moeten er dus namen worden aangeleverd welke gelijk staan aan de namen in het paspoort van de verdachten, links naar Facebookprofielen blijken niet genoeg maar wanneer ik een foto van een voorbijganger met een wapen plaats op Twitter zonder dat ik daarvoor de politie informeer, staan zij binnen 24 uur met hun vinger aan m’n deurbel vastgeplakt.

In november werd mijn auto bekrast waarvan ik bij voorbaat geen aangifte wilde doen omdat het toch geen zin heeft, achteraf heb ik dit wel gedaan omdat ik toevallig in de buurt was van het politiebureau. Binnen 48 uur ontving ik een e-mailtje van de politie met dat er geen verder onderzoek naar werd gedaan: er zijn volgens eigen zeggen belangrijkere zaken. Fijn om te weten dat de politie naar mijn mening hiermee dus eigenlijk vernieling indirect legaliseert: het weegt te licht om vervolging mogelijk te maken.

Gisteren werd bekend dat de politie een app in gebruik neemt om etnisch profileren te voorkomen: hoe bedoel je, etnisch profileren voorkomen? Wordt er bedoeld dat als men een tintje heeft er vervolgens voorkomen kan worden dat diegene wordt gecontroleerd door de politie vanwege het kleurtje? Komt dit niet een beetje over als getinte mensen voorrang geven om door te mogen rijden bij een alcoholcontrole en ben je dan niet juíst bezig met etnisch profileren?

Tegen de dreigers van Sylvana Simons zijn werkstraffen opgelegd tot 80 uur vanwege opruiing, en bedreiging, belediging en discriminatie: natuurlijk is het buitengewoon achterlijk dat je deze strafbare feiten pleegt om hetgeen wat iemand roeptoetert maar over welke straffen de dreigers van Geert Wilders krijgen houdt iedereen zijn bek dicht en blijft het bij een boete van slechts 385 euro. Is een beetje vergelijkbaar met agenten die niet op de foto zouden mogen met Zwarte Piet om ‘neutraliteit uit te stralen‘.

Ammehoela, vervolgens krijgen tegenstanders van Zwarte Piet een mooie escorte welke welgeteld een half miljoen euro heeft gekost en pleit men voor een hoofddoekje als onderdeel van het uniform. Toch ben ik trots dat het mij weer is gelukt om samen met de blauwe vrienden op de foto te gaan.

Sommige mensen vragen mij of ik inmiddels al in de postcode 1312 woon maar dat is natuurlijk niet het geval: de recherche vertoond totaal ander gedrag dan agenten die dag en nacht paraat staan bij incidenten welke het daglicht eigenlijk niet kunnen verdragen en daar zit het grote verschil in van hoeverre ik de politie waardeer om hetgeen wat zij doen. Ik snap dan ook waarom er zóveel mensen zijn die geen moeite meer doen om aangifte te doen en de VVD in Almere een meldpunt heeft geopend.

De politie is je beste vriend zegt men dan. Ik heb liever een slechte buur.

Deel deze column

Thanks for downloading!

Top