[Column] Vastgoedellende in horrorcentrum Buiten

De één na de ander gaat failliet of sluit de deuren in Almere Buiten met een financiële reden als oorzaak. Niet zo gek als je ziet wat voor tarieven er worden gerekend voor de huur. In Almere Stad betaalt men fors minder, waar fors meer publiek op af komt.

Over de reden van teruglopende cijfers van winkelend publiek valt te discussiëren. Een veelgenoemd argument is het betaald parkeren, maar ligt het echt aan die twee euro per dag? Mensen die geen twee euro kunnen ophoesten voor één hele dag parkeren, hebben toch ook geen geld voor een auto, denk ik dan zo?

Ik denk dat het voornamelijk ligt aan het feit dat het centrum van Almere Buiten er simpelweg niet uitziet, een vreselijk en vooral niet uitnodigend aanzicht. Kerstverlichting wordt er slechts opgehangen bij ondernemers die een beetje naam bij de gemeente hebben en om de haverklap staat er een aannemer om wel iets van werkzaamheden te verrichten. Wanneer je vader vastgoedbezitter is gooi je ook hoge ogen overigens. In elk straatje is er wel een kapperszaak, voordeelshop, snackbar of cosmeticawinkel te vinden. Een gevarieerd aanbod heb je niet. Lege pandjes worden gevuld met een breiwinkel (?) die vervolgens geen huur hoeft te betalen. Ook zit er een meubelopslag van God weet wie, om de ruimte maar voor zo lang als het duurt op te vullen. En dat op een plein wat door de gemeente is aangeduid als ‘horecaplein’. Een soort Grote Markt maar dan met een gesubsidieerd breiwinkeltje, meubelopslag, lege pandjes en een handje vol hardwerkende ondernemers die het hoofd gelukkig nog wel boven water kan houden. Met hartklachten tot gevolg. 

Ik sprak een ondernemer die vroeg om huursverlaging: kreeg diegene niet en diegene werd erop geattendeerd dat het huurcontract ook niét kan worden verlengd door de makelaar. Kan de makelaar de leegstand voor een aantal jaren belastingtechnisch gaan aftrekken. Ondernemer bang en de makelaar ligt er niet wakker van, dat zijn van die vieze legale spelletjes ‘want de wet’. Ook een trend in Almere is de stille huursverhoging waarbij een mededeling over het ineens vallen onder de ‘vrije sector’ uit blijft – weg huurtoeslag maar betalen zul je. Laatst zat ik in de kroeg en praatte we doodleuk over wie nu precies het meest betaalt per m2, we lachten elkaar uit maar het is eigenlijk triest en schandalig. Gelukkig hebben we een dak boven het hoofd, denk je dan.

Nu wordt er in het centrum gestart met de bouw van een hotel en er is een kleine kans op een bioscoop, maar voor wie? Voor de makelaar die de panden dan weer kan aanmelden bij de Belastingdienst? Een impuls voor het centrum van Almere Buiten is het niet. Ik betrap mijzelf er ook op dat ik liever naar stad ga vanwege onder meer de gezellige sfeer en het massale variërende aanbod. Ondernemers in Buiten werd zo’n 5 jaar geleden een mooi plein beloofd maar kreeg armoe, zo blijkt.

In Almere Stad worden grote namen als Primark, Hudson’s Bay et cetera door de gemeente gelokt met een deels gesubsidieerde huur. Daar droomt men in Buiten ook van, dat zou een echte impuls zijn. Geen hotel of bioscoop. We blijven er over discussiëren, wachten is op het antwoord op de vraag bij welke volgende ondernemer de bom valt.

Deel deze column

Thanks for downloading!

Top