Column: Foute vrienden

Als een kind zo blij was ik maandagavond, toen ik opmerkte dat er op televisie beelden werden uitgezonden van de documentaire 'foute vrienden'. Een documentaire die je gezien moét hebben, puurder dan dat - bestaat niet. Echt. 

Een documentairemaker die ooit eens een groepje 'foute vrienden' tegen het lijf liep en besloot om hen te volgen. Een aantal (echte) boefjes uit Amsterdam die 'gabbers van mekaar' zijn. Jarenlang werden zij gevolgd, de beelden werden verwerkt in een documentaire waarbij je de hoofdpersonen letterlijk ouder ziet worden en ziet veranderen. Het is fenomenaal. Échte televisie. 

In de serie was tevens de misdaad op zijn puurst te zien. Te zien was hoe een auto werd gestolen, hoe er wapens tevoorschijn kwamen vanwege dreiging, hoeren worden opgelicht met valse cheques. Dát is nou reality. 

Een aantal scenes uit de documentaire van destijds zijn inmiddels gouden klassiekers geworden. Zo is de kreet 'jij trekt ze toch over de balie?' inmiddels zelfs op merchandise gezet en te koop aangeboden. Zoek op YouTube maar eens naar 'herman mept pedo'. Gouden televisie.

Enfin, de documentaire van destijds deed veel met mij. Twee van de hoofdpersonen zongen wel eens. Plat Amsterdams, gezongen door iemand dankzij de documentaire door en door lijkt te kennen. Je voelt de emotie, je voelt 'zijn leven' in het lied terugkomen. Hazes had dat ook. Eén van de hoofdpersonen leeft al lang niet meer, die had zichzelf doodgezopen. Als kijker ben je het er mee eens dat het beter voor hem was. 

Ik dacht dat dat het was. De documentaire, als afronding om het jarenlange filmen te stoppen. Maar, de camera bleef doordraaien.

Sinds deze week is er een serie bij NPO te zien waarin de drie overgebleven hoofdpersonen terugblikken op de tijd en commentaar leveren over wat er te zien was in de documentaire. Deels oude troep natuurlijk, maar deze serie bevat ook beelden van destijds die niet in de documentaire zijn verwerkt. Inclusief nieuw materiaal.

Het is ontzettend bizar om te zien hoe iemand zichtbaar ouder wordt in drie kwartier. Van jong volwassene tot man van drieënzestig jaar. Kortom, een aanrader. Je moet het zien. Er valt veel van te leren. Niet alleen een blik op hun levenservaringen, maar ook zo af en toe een magische kreet.

Als je veel geld hebt, heb je ook veel problemen. Zo moet je het leven bekijken. Als je geen geld hebt, heb je ook wel problemen, maar minder.” -  Jantje van Amsterdam