Europapa-baai!

Het is gedaan. Over. Uit. Joost Klein is door de organisatie (EBU) gediskwalificeerd van het Songfestival met als reden 'een klacht wegens bedreiging'. Tegelijkertijd, spreekt de AVROTros over een 'klein incident'. Er mist veel context. Alsof er nu een half verhaal wordt verkondigd.

De eerste complot-theorieën heb ik direct na bekendmaking over de diskwalificatie, al gehoord. Dat Israël moet winnen en Joost te populair zou zijn. En die theorieën ontstaan allemaal vanwege gebrek aan context. De één roept maar wat, de ander vertelt het door en op een gegeven moment wordt dat de waarheid voor een bepaalde groep binnen de samenleving. Zo gaat dat. Altijd.

Commentator Cornald Maas (ik zeg altijd Corland Maas, sorry) meent 'woedend' te zijn, maar dat zal zaterdagavond tijdens de liveshow wel meevallen, vrees ik. 

Of ik nog ga kijken? Nou, ik heb de bittergarnituur voor de zekerheid maar weer ingevroren, alhoewel de frituurpan al bijna heet was. Het is niet zo zeer dat ik door de diskwalificatie niet wil kijken, maar er is geen reden meer om te kijken. Wanneer het Nederlands elftal in de finale van het WK of EK zou zitten, zou ik ook geheid kijken. Anders niet. 

De spanning van het Songfestival groeide de afgelopen weken enorm. Joost boekte een record op Spotify en ging up en down bij de bookmakers. Door het incident, steeg Joost weer bij de bookmakers. Joost had potentie om te winnen, alle ingrediënten waren immers verwerkt in de act. Ongeacht je persoonlijke smaak, het is een goede inzending voor het genre 'Songfestival'.

Maar goed. Joost is gediskwalificeerd. Nederland niet, toch? Anno 2024 zou er toch ook gewoon een hologram op dat podium geplaatst kunnen worden, of zie ik dat verkeerd? 

Het zou pas echt een stunt zijn wanneer Joost vandaag nog terug zou vliegen naar Nederland en vanuit Friesland de bekendmaking van de punten namens Nederland zou overnemen van Nikkie Tutorial. 

Maar ach, nee. Zero points going to the Netherlands. Gediskwalificeerd.