Lekker weertje, hè?

Praatte je tot een aantal jaren geleden over het weer, gaf dat eigenlijk aan dat het gesprek al lang en breed op zijn einde was gelopen. Wanneer je niets meer te zeggen had, begon je over het weer. 

Een aantal weken geleden praatte iemand over het weer en wilde ik daar een opmerking over maken. Maar, eigenlijk is praten over het weer tegenwoordig actueler en noodzakelijker dan ooit. Deze zomer bewees dat.

Er moet gepraat worden over het weer, daar waar de media er al veel aandacht aan besteedt. 

Van hoge temperaturen die leiden tot overstromingen en bosbranden tot langere overlast van muggen en juist het uitblijven van agressieve wespen. Het heeft allemaal te maken met het klimaat. 

Actiegroep Extinction Rebellion blokkeert tegenwoordig iedere dag de A12. En, waarom? Voor de toekomst. Er worden waterkanonnen ingezet door de politie om de demonstranten weg te werken. ‘Zou dat met kraanwater zijn?’, vraag ik mij dan af.

Ouders die hun weldenkende kinderen meenemen naar de demonstratie, daar wordt een melding van gemaakt bij Veilig Thuis. Terwijl, demonstreren een recht is. Hebben die kinderen dat recht soms niet en waarom ziet de politie dit als mishandeling of iets in die trant? Of, doen die agenten slechts hun werk?

Een goed voorbeeld van zo een demonstrerend kind is de Zweedse Greta Thunberg. Ooit werden haar ouders van allerlei zaken beticht. Dat het meisje gehersenspoeld zou zijn. Inmiddels is zij een rolmodel en winnaar van verschillende prijzen en titels zoals Zweedse vrouw van het jaar. Greta wist donders goed waarvoor zijn demonstreerde. Déze kinderen ook. 

De demonstranten worden klimaatdrammers genoemd. Een negatieve bijklank. Maar ach, door die personen via een anoniem account op social media uit te maken voor klimaatdrammers - daar help je het klimaat al helemaal niet mee. 

Het noodweer dat af en toe voorkomt in Nederland, is het simpele gevolg van de hitte daarvoor. Daardoor blijft water alleen maar opstijgen en komt pas naar beneden wanneer de temperaturen weer dalen. Overstromingen. In Limburg bijvoorbeeld. Maar, vooral het Middellandse Zee-gebied. 

De aarde wordt warmer. Het gevolg? Men doet de airco aan. Indirect wordt het eigenlijk daardoor alleen maar warmer. Niet alleen op die manier blijft men de aarde belasten, maar zelfs met het recentelijk geleden ingevoerde statiegeld op blikjes. Men klaagde er over dat de handen plakken na het inleveren. En, het advies? Even de blikjes uitspoelen. Met kraanwater, ja. 

Of ik mijzelf een ‘klimaatdrammer’ wil noemen? Ja zeker. Dat komt door mijn brede kennis over het klimaat en dat ik de feiten al jaren onder ogen zie en daar het hele jaar door van kennis neem door simpelweg te leven. Soms spreek ik eens iemand die argumenten van een dergelijke ‘klimaatdrammer’ onderuit wil halen door meestal een persoonlijke kwestie. Dat zij geen geld willen investeren in een energiezuinigere woning ‘want je verdient het niet snel genoeg terug’.

Ondertussen wel klagen dat alles duurder wordt (en de achterliggende reden is dan dat grondstoffen opraken of dat de oogst is mislukt). En, waarom moet je iets eigenlijk terug verdienen?

Een investering hoeft jezelf niet altijd iets op te leveren. De generatie na ons heeft daar profijt van, evenals jij vast ook ergens profijt hebt van iets waar de generatie vóór ons voor heeft gezorgd. Vijf mei negentienvijfenveertig. Ik noem maar iets. 

Praten over het weer, dus. Actueler dan ooit. Vooral doen. Wanneer je geeft om de toekomst. Lekker weertje, hè?