Verkiezingen

Komende woensdag vinden er weer verkiezingen plaats in Nederland. Dit jaar vind ik het lastig om een keuze te maken, omdat ik het met veel partijen eens ben. Ook, zijn er veel meer onderwerpen waar ik waarde aan hecht. Onderwerpen die linkse partijen willen aanpakken, onderwerpen die rechtse partijen willen aanpakken. Stem ik dan links, of stem ik dan rechts? 

Ik kan komende woensdag gaan stemmen met verschillende redenen in het achterhoofd. Ik zou kunnen stemmen op Geert Wilders of Caroline van der Plas, vanwege hun leuke persoonlijkheid.

Ik zou kunnen stemmen op de partij die bovenaan stond toen ik de Stemwijzer invulde, of ik kan kiezen voor de partij die het meest doet voor dat ene onderwerp dat ik belangrijk vind. Lees: het klimaat.

Het klimaat, ja. We kunnen ons wel zorgen maken om de woningnood aan het eind van de eeuw, maar wie zegt dat er woningen gebouwd kunnen worden aan het eind van de eeuw - dat het betreffende gebied niet onleefbaar is geworden?

Ik ben één van de weinigen, vergeleken een groot deel van de oppervlakkige samenleving, die verder kijkt dan het eind van de straat. 

Zo volg ik al een paar jaar op rij, het nieuws op het gebied van wetenschap. En dan niet een lokaal nieuwsblad die bericht over 'het warmste jaar ooit'. Oorzaken, maar vooral de gevolgen.

En ja, Nederland is een klein land. Klein genoeg waardoor wij met zijn allen met ons vingertje kunnen wijzen naar andere (grotere) landen als China, India en de Verenigde Staten. 'Dat wij het als kleinste land niet kunnen oplossen'. 

Nee, wij zijn onderdeel van diegenen die het zouden moeten oplossen. Immers, hebben wij als Nederland ook bijgedragen aan de oorzaak. 

Er is tot nu toe één beslissing geweest waar ik tot op de dag van vandaag geen spijt van heb. Dat is dat ik godzijdank geen kinderen heb. In eerste instantie natuurlijk omdat ik niet mijn hele leven wil opofferen en daarvoor veel te egoïstisch ben, maar in de tweede plaats - vooral: hun onzekere toekomst. 

Kijk naar diegenen die nu de leeftijd van achttien jaar bereiken. Hoe lang zij moeten wachten op een woning, als voorbeeld. Overbevolking, hè? En nee, je zou nooit uit mijn mond horen dat de overbevolking het gevolg is van immigratie. Wereldwijde overbevolking. Ongeacht of je nu moslim of atheïst bent. 

Stemmen dus. De Stemwijzer, vind ik ergens 'tricky'. Er staat een partij bovenaan met een score van 83 procent. Maar, die overige 17 procent. Daar ben ik het dus niet mee eens, klaarblijkelijk. Wanneer ik daadwerkelijk op die partij zou stemmen, zou ik ook stemmen voor hetgeen waar ik het mee oneens ben. 

Lastig, hoor. Klimaat vind ik misschien wel belangrijker dan ooit en actueler dan ooit. Ik kan een opsomming aan problematiek doen, maar de wereld wordt beetje-bij-beetje meer onleefbaar. De planeet zal nog wel even bestaan, maar het klimaat wordt een gevaar voor de mensheid. 

Klink ik wappie? Er zijn mensen die dat vinden. Maar ja, zij verdiepen zich niet in de materie wat is verteld door wetenschappers. Over de mensen die dat vinden, daar heb ik dan ook weer een mening over. Zo wijzen we met een vingertje naar elkaar. Net als de oplossing voor de klimaatcrisis.