Goede voornemens

Het eind van het jaar is in zicht en dat is voor velen het moment om een traditioneel onderwerp aan te kaarten, namelijk goede voornemens. Je kent ze wel, per 1 januari het voornemen hebben te gaan stoppen met roken of te gaan afvallen. Waardoor de druk nog hoger wordt en het doel geheid slaagt. 

Klokslag twaalf uur worden ‘de beste wensen’ uitgewisseld, een traditionele vanzelfsprekendheid maar feit is dat het eigenlijk pure oppervlakkigheid is.

Iemand die dagelijks drinkt, die wens ik een nuchterder 2024 toe. Iemand die een burn-out heeft gehad in het afgelopen jaar, wens ik een rustiger nieuw jaar toe. Iemand met een eigen zaak, wens ik een financieel fantastisch nieuw jaar toe.

Dat maakt het al wat persoonlijker, hé?

En, nee, ik doe dat niet klokslag twaalf uur. Als ik op oudejaarsavond om 22.00 uur in slaap val, dan is dat zo. Ook wanneer ik niet wakker ben, verandert 2023 naar 2024. Dat gaat helemaal vanzelf. 

Maar, goede voornemens dus. Ik doe er niet aan. Ik heb iets anders bedacht. Sinds een aantal jaren geleden verbindt ik een thema aan het nieuwe jaar. Ooit begon ik bijvoorbeeld met ‘zeg geen ja wanneer dat voor jou een nee betekent’. En, dat lukte. Ik heb daardoor meer rust in het leven ervaren.

Het jaar daarop, besloot ik naar gelijkwaardigheid te kijken tussen mijzelf en anderen. Een beetje ‘what you see is what you get’. Ik hou namelijk van een balans tussen mijzelf en anderen om mij heen. Dit jaar was het thema om eens wat vaker tot tien te tellen, en ook dat doel is behaald. 

Het mooie hier aan is, dat je er een heel jaar de tijd voor hebt. Daar waar de welbekende goede voornemens al in de eerste week van januari stranden. 

Voor komend jaar heb ik ook een doel bedacht. Namelijk, als iets ook maar om een kleine reden niet hoeft - doe het dan lekker niet. Of anders, als je ook maar ergens geen zin in hebt en niet per se nodig is, sla het dan over.

Dat kan van alles zijn. Bijvoorbeeld een paasbrunch. Ik noem maar iets. Wanneer je van nature geen ochtendmens bent, waarom zou je dan rond 11.00 uur moeten verschijnen om deel te nemen aan een paasbrunch? Ja, gezellig. 

Maar, deelnemen aan een barbecue op een willekeurige woensdagmiddag in juni is ook gezellig.

Sinds een aantal maanden is mijn slaapritme veranderd. Ik lig lekker rond 22.00 uur op bed, in plaats van 02.00 uur ‘s nachts om vervolgens de gehele volgende ochtend te missen. Nu maak ik de ochtend weer mee.

Maar, dat slaapritme dus. Een reden om het niet te laat te maken op verjaardagen die in de avond worden georganiseerd. Wanneer een feestje pas ‘vanaf’ 19.30 uur is, sla ik ook over. 

De laatste keer dat ik dat deed, kon ik thuis gelijk naar bed. Geen tijd gehad om de rumoer op die verjaardag te verwerken. Doen we niet meer.

Jaarlijkse thema’s dus, in plaats van goede voornemens. Een aanrader. En, een grote kans van slagen.