[Column] Buxusmotrups

Al negeerde ik het onderwerp wekenlang zó hard in onder meer de Almeerse buurtgroepen op Facebook, helaas heb ik er de laatste dagen toch aan moeten geloven; overlast door de buxusmot - met name de rups zorgt voor nare overlast en jeuk tot over mijn hele lichaam. Ik dacht dat ik van de week door een spinnenweb liep toen ik de hond ging uitlaten maar het web bleek afkomstig te zijn van de buxusmotrups. Getsie. Op de voordeur zag ik een aantal buxusmotrupsen zitten, een aantal dagen later -dus vandaag- zitten de beestjes overal. 

Verspreid over de buitenmuur van het hele gebouw. Het is mij een wonder dat ik de beestjes tot nu toe nog steeds buiten de deur heb weten te houden. Oké, eentje was er naar binnen geglipt maar die is nu zijn geluk aan het beproeven in de zevende hemel. Mijn vader woont twintig kilometer verderop en heeft nergens last van, hij kende zelfs het fenomeen 'buxusmotrups' niet. 

De buxusmotrups blijkt in het voorjaar al hun seizoen te starten, zo las ik op internet. Inmiddels is het bijna half september en is het haast vervelender dan de plaag vliegende mieren welke elke zomer een aantal dagen aan hun bruidsvlucht bezig is. Hoe lang nog is de vraag? En vooral, wat doe je er aan? Geen idee, wist ik het maar.

Ik heb mijzelf voorgenomen om morgen maar de gemeente of woningbouw te bellen want ik zie het immers niet zitten om met een ladder het gehele pand te voorzien van ammoniak of ander goedje om er waarschijnlijk vervolgens achter te komen dat het niet werkt. In de straat hebben een aantal buren alle buxussen weggehaald; deels omdat deze waren kaalgevreten en deels uit coulance voor de buurt en de mogelijke overlast die kon komen. 

Ik ben zo benieuwd of iemand nu de ideale oplossing weet; een bestrijdingsmiddel aanschaffen, lekker laten zitten of simpelweg de bezem pakken en aan de slag gaan? Met deze buxusmotrups zou je haast zeggen dat Almere groener wordt. 'Stop de kaalslag', zou men in de Kruidenwijk zeggen. Maar nu even in heel Almere, RIPde buxus.