Een aantal jaren geleden lachte ik vanwege het publiekelijke vermaak vooral om personages als Britt Dekker, maar sinds kortgeleden heb ik mijn aandacht gericht op Sylvana. Een bijzonder personage wat ik zomaar op het balkonnetje van de Muppets Statler en Waldorf zou zien zitten.
Vanmorgen heb ik mij verdiept in het personage aan de hand van informatie op Wikipedia, een soort van 'een reden zoeken voor haar huidige roeptoeterij'. Ik was benieuwd naar het verhaal achter Sylvana.
Een halfjaar na haar geboorte in Paramaribo (1971) kwam zij naar Nederland, de reden is onbekend. Vanwege problemen met haar vader verliet zij op 14-jarige leeftijd haar ouderlijk huis en trok zij in bij een oudere halfzus. Je ziet vaak dat mensen later niet helemaal op het juiste padje belanden wanneer zij een slechte jeugd hebben gehad.
In 1995 begon bij TMF haar televisiecarrière waar zij soul- en r&b-programma's presenteerde. Opvallend aan haar televisiecarrière is dat zij in 2005 een bijrol kreeg in Zoop in Afrika. Zij zal daar wel geen gemengde gevoelens aan hebben overgehouden. Of wel. Voor de zekerheid even gecheckt of de door media berucht gemaakte Job Gosschalk verbonden was aan die productie, maar dat is niet het geval.
Zij verleende haar medewerking aan Dancing With The Stars waar zij haar zelfontworpen kleding droeg. Omdat iedereen met ook maar enigszins verstand anno 2019 weet dat zij geen deel uitmaakt van de huidige modewereld, kan geconcludeerd worden dat haar poging tot modeontwerpster volkomen mislukt is. Toen scheerde zij jarenlang haar hoofd kaal. Britney deed dat ook vanwege de haat tegen haar publieke personage dat haar leven bepaalde. Ok.
In 2009 werd haar programma bij haar destijds werkgever RTL van de buis gehaald en kreeg zij geen nieuwe programma's meer. Ik zou dan zeer gaan twijfelen aan mijzelf; het voelt toch een beetje alsof je per ommegaande door je werkgever naar huis gestuurd wordt. Daarna werd het akelig stil. Ja, ze heeft een aantal jaren plaatjes gedraaid op radiozenders maar daarvoor kun je ook bij een vrijwillige lokale omroep terecht. Niet noemenswaardig. Ook schreef zij een aantal boeken wat haar geen Heleen van Royen maakte en klaarblijkelijk ook geen gelukkige huisvrouw.
In 2016 sloot zij zich aan bij Erdogan's helden van DENK waar zij zich wilde gaan richten op het tegengaan van racisme, discriminatie en xenofobie. Ook de positionering van vrouwen moest beter worden. Een gat van zo'n zes jaar in haar cv, niemand weet wat er in die jaren door haar hoofd heeft gespeeld. Zij had al wel weer haar op het hoofd groeien overigens. Een foto (klik) over de start van haar politieke carrière bestond uit drie blanke mannen (Kuzu, Azarkan en Öztürk) en één zwarte vrouw (Sylvana). Opvallend, opvallend. Uiteindelijk werd er volgens DENK contractbreuk gepleegd door Sylvana.
Sylvana begon haar eigen partij, heel verstandig want als eigen baas kun je immers niet ontslagen worden. Je bepaalt zelf je eigen regels (idealen) en kunt roepen wat je wilt. Dat doet zij dan ook, wat voor veel hilariteit maar ook tot woede leidt in het land. Zal wel een marketingstrategie zijn want èlke vorm van publiciteit Ãs immers publiciteit. Als je op internet zoekt op 'kicken op aandacht' kom je uit op 'theatrale persoonlijkheidsstoornis'.
In de media verschijnt Sylvana vooral in berichtgevingen waarbij haar opinie opvallend genoeg is om een artikel aan te wijden. Sinds haar politieke carrière vind ik dat zij een slachtofferrol heeft aangenomen waarvan ik de reden niet kan vinden. Haar mislukte tv-carrière? Haar mislukte poging tot modeontwerpster? Haar mislukte radiocarrière? Welke druppel deed de spreekwoordelijke emmer doen overlopen?
Naar mijn inziens werkt haar strategie, met welk doel zij dan ook heeft, averechts. Door wat er in de media wordt geschreven, vind ik haar juist symbool staan voor hetgeen waar zij voor meent te willen strijden. Helaas. Een gemiste kans, net zoals dat het een gemiste kans is dat ik het hoe- en waarom van Sylvana niet heb kunnen vinden en dat dus vooralsnog voor mij een raadsel blijft.