Lentekriebels

Alhoewel we nog exact een maand winter te gaan hebben, ervaar ik al minstens een week het fenomeen lentekriebels. Heerlijk. Rond 08.00 uur sta ik op om dan vervolgens het slaapkamerraam te openen terwijl het slechts zes graden is. Het geluid van de vogels in combinatie met de blauwe lucht nodigt uit om positiviteit te genereren - de nog kale bomen maken dan niet zo heel veel uit, je kijkt er letterlijk doorheen.

Wanneer de lucht niet blauw maar grijs zou zijn, zou ik geheid mijn rolluiken omlaag houden en tot een uur of 10' in bed liggen. Hoe zou dat komen, misschien dat het dan gelijkenissen vertoont met de herfst? Voor een herfstdepressie ben ik ook ieder jaar weer gevoelig, vooral in de oktobermaand tot het moment dat Sinterklaas weer het land binnenkomt want dat staat toch altijd wel centraal als 'start van de feestdagenmaand'.

Ik vraag mij af of er een tegenovergesteld iets bestaat van 'herfstdepressie' of een verklaring van het ontstaan daarvan. Je hoort immers vaak dat mensen in de flow van het fenomeen 'lentekriebels' zitten.

Na een beetje zoeken op het internet blijken de lentekriebels gegenereerd te worden door de zon: zonnestralen zorgen voor vitamine-D waardoor er serotonine wordt aangemaakt in het lichaam. Serotonine benvloedt onder meer de stemming. Wanneer je depressief bent is de kans groot dat je antidepressiva krijgt voorgeschreven waar een stofje in zit wat de activiteit van serotonine verlengt. Best logisch dan ja.

Ook heb ik even gezocht naar hoe je serotonine kan gegereren in de herfst zonder daarvoor antidepressiva te moeten slikken. Hoe je dus eigenlijk depressiviteit kunt voorkomen door bij voorbaat al serotonine aan te maken - je zou dan bruine rijst, zonnebloempitten, pompoenzaadjes, sesamzaadjes en bananen moeten eten. Of een potje met 5HTP-capsules kopen wanneer je niets ziet in een dergelijk 'serotonine-dieet'.

Sommigen zien het innemen van capsules als 'vergif voor het lichaam' maar in dit geval zijn het stoffen die je lichaam ook al aanmaakt. Zoals serotonine. De n neemt een 'vitamine van A tot Z'-tablet en de ander kiest voor 5HTP.

Voorgoed lentekriebels, dus ook mogelijk in de herfst in winter. Weer wat geleerd door nieuwsgierigheid.