Kermis

Wat een armoe. Er is weer kermis, tussen aanhalingstekens dan. Ditmaal in Almere Buiten als zijnde de 'voorjaarskermis'. Een spectaculaire start van het kermisseizoen: het geluid staat er zo 'zacht' dat je elkaar op normaal niveau kunt horen praten. Ideaal voor de omwonenden, dat dan weer wel. Ik liep er van de week toevallig langs en besloot een rondje over de kermis te lopen waarna ik bijna moest huilen van ellende. Het duurde dan ook geen vijf minuten. Geen reuzenrad en al helemaal geen achtbaan.

Vroeger op het Festivalplein in Almere Stad kon je nog spreken van een echte kermis inclusief een achtbaan, reuzenrad en zelfs pony's waar je een rit op kon maken. Ik snap nu pas waarom zoveel mensen praten over de goede tijden van vroeger, vroeger was het inderdaad beter. Drie tot vier euro voor een rit op de kermis, ik zou het niet doen. Er zijn genoeg andere manieren om je geld te verspillen.

Ik schaam mij bijna om zo negatief te zijn over de kermis in Almere, maar ik zie gewoon géén positieve punten. Vergelijk het eens met de Tilburgse kermis wat tien dagen lang één groot feest is. Een echte kermis met alle attracties die er bij horen op een kermis. Ook drie tot vier euro maar daar is het je geld meer dan waard. Kermis op de dijk in Volendam, ook leuk.

In een poging om meer bezoekers naar de 'Almeerse kermis' te lokken is er dit jaar besloten om een aantal uren de prikkels uit te zetten om ook diegenen een kans op plezier te bieden die niet tegen hard geluid of felle lichtjes kunnen. Natuurlijk heel medelevend maar het lijkt een wanhoopsdaad. Een groot publiek voor de Almeerse kermis is er niet meer.

Almere City Marketing noemde de prikkelarme kermis een succes want er kwamen meer dan dertig mensen opdagen. Er werd trots over verteld. Dertig mensen. Dertig.

Opvallend genoeg staan er wel vele gokkasten en grijpautomaten op de kermis in Almere waarbij ik mijzelf afvraag met welk doel zo'n kermis eigenlijk wordt neergezet. Voor de kinderen? Voor hele families? Of voor diegenen die er wel van houden om een gokje te wagen? Voor de prijzen hoef je het immers niet te doen, hetzelfde spul vindt je op websites als Ali Express of Wish.

Een naar eigen zeggen 'vertrouwd gezicht' is Clown Desalles die zondag de kermis bezocht voor (al) zijn jonge fans. Nu ben ik dan wel bijna 25 jaar maar, Clown Desalles? Bekend van, waarvan? Bekend van kermissen in Almere misschien? Buurman & Buurman zijn dan wel weer leuk op de kermis in Almere. De dure merchandise die je ter plekke kunt aanschaffen nemen we maar voor lief.

Misschien is het positieve aan de kermis wel dat dezelfde kermis meerdere stadsdelen aandoet. Sterkte, sorry.