Column: Gratis

Acties in winkels kunnen niet alleen voordelig zijn, maar ook nadelig. Zo bleek toen ik vandaag samen met mijn partner in de winkel liep waar een föhn de aandacht trok. Een föhn, iets wat ik nog niet had. Geen directe noodzaak, maar is iets wat af en toe van pas kan komen. Voor de finishing touch. De föhn trok niet mijn aandacht vanwege de gele sticker, maar vanwege de zwart-gouden kleur. Het zou uiteindelijk meer een woonaccessoire worden.

Eenmaal in de buurt van de kassa, hoorde ik de caissière de opmerking maken dat alles met een gele sticker, deel uit maakt van een actie. Had ik dat maar niet gehoord. Eén plus één gratis waarbij je het goedkoopste artikel gratis mee krijgt. Handig, immers zonde om niet mee te doen aan de actie. Mijn partner wilde graag een staafmixer om gebonden soepen mee te kunnen maken. "Ik eet nooit soep, dat weet je toch? Ga jij voor alleen jezelf een hele pan soep maken? Gebonden soep? Mag hoor, maar in de praktijk ligt die zooi alleen maar in de weg", was mijn weerwoord. In plaats van een staafmixer, zou je ook een keukenmachine kunnen kopen voor 60 euro duurder. Maar, de keukenmachine deed niet mee aan de actie. Helaas.

Volgend artikel wat in het zicht kwam was een aluminium pannenset. Terwijl ik eerder deze week al uren bezig ben geweest met de zoektocht maar een zwart-gouden pannenset. "Het zou raar zijn om nu dit mee te nemen en vervolgens volgende week weg te doen omdat ik dan eindelijk de zwart-gouden pannenset heb gevonden. Ik kan de verhalen al ruiken", bleek mijn tegenargument te zijn. 

Vier rondjes door de gehele winkel om iets passends te vinden binnen de kaders van de actie. Vervelend, voor iemand die alles al heeft. "En als we die pannenset nu voor dertig euro op Marktplaats zetten? Dan hebben we de föhn gratis en nog een euro toe", werd verteld. Als blikken konden doden. De caissière greep in. "Misschien een wokpan? Een baardtrimset? Koffiezetapparaat?", stelde zij voor. Nee, allemaal niet. Ik werd er niet warm van.

Ik schaamde mij dood. Zo lang in de winkel om een gratis product uit te zoeken. Er zijn mensen die er sneller van gaan hollen en vervolgens met 'vier plus vier gratis' de winkel uit lopen. Ik niet, het zweet brak mij uit. Ik was in staat zonder ook maar iets de winkel uit te lopen en een föhn van twee keer zo duur ergens anders te halen, maar werd toch overgehaald voor de wokpan. Een kleiner model dan wij al hebben, het zou handig kunnen zijn want de praktijk leert dat wij 'zo eens in het jaar' een gerecht bereiden waarbij niet veel gewokt hoeft te worden. We kunnen beter goed voorbereid zijn dan misgrijpen, hè? En, de wok was te stapelen in de andere wok, dus het zou geen ruimte in te leveren. Ik was overtuigd - een weloverwogen keuze.

Wij liepen naar de kassa. Eindelijk.

"Kan de wok ook in de vaatwasser?", riep mijn partner. Ik keek op de doos. "Nee, wel bij het grofvuil", grapte ik. "De wok gáát gewoon in de vaatwasser."

De wokpan bleek gelukkig in de vaatwasser te kunnen. Afgerekend bij de inmiddels lachende cassière en snel huiswaarts. Wanneer wij nu alleen nog een gasbrandertje kopen, kunnen wij dit jaar vakantie vieren op de camping. In theorie zou dat leuk zijn, in de praktijk niet.