Column: Kersthectiek

De Kerstdagen staan weer voor de deur. Twee drukke dagen van verplichtingen waardoor ik blij ben wanneer het straks weer 27 december is. De dag na kerst. De boodschappen zijn in huis gehaald, voor de dag na kerst een simpele maaltijd gezien de verwachting is dat wij het eten na de Kerstdagen voorlopig wel weer even goed zat zijn.

Kerstavond gaan wij met zijn tweeën gourmetten, Eerste Kerstdag winterbarbecueën bij zijn familie en Tweede Kerstdag afhaalchinees bij mijn familie. Gelukkig enigszins variatie, maar vast staat dat de porties groter zijn dan op ieder andere dag in het jaar. Gezellig socializen waarbij de gesprekken helaas ook wel weer over de coronapandemie zullen gaan, alsof er geen andere onderwerpen zijn om te bepraten. Positievere onderwerpen want, de coronapandemie zorgt het hele jaar al voor negativiteit, hè? Wanneer je zelf begint over de coronapandemie, zul je het allemaal wel prettig vinden - denk ik dan. Ook is het zo dat, hoe leuk de mensen ook zijn, er altijd wel een aantal personen tussen zitten die denken gelijk te hebben omdat zij hard praten. Je kent ze vast wel. Kippenhok pur sang.

De verplichtingen. Weer een aantal kerstkaarten in huis door diegenen die wél de moeite nemen een aantal euro uit te geven aan de inhoudloze kerstkaartjes met voorbedrukte teksten waarbij de moeite is genomen om de namen er in te schrijven. Nee, ik heb dit jaar gekozen om een aantal zelfontworpen kerstkaarten te versturen aan personen waar ik dit jaar écht iets aan heb gehad. Ik schreef een persoonlijk verhaaltje waarbij ik diegene geen (vier) fijne feestdagen wenste, maar 365 fijne, mooie, gezonde, succesvolle dagen voor in heel 2022. Geheid dat er personen zullen zijn die hardop zullen afvragen waarom zij geen kerstkaart hebben gehad, en anderen wel - terwijl zij zelf nooit kerstkaarten versturen. Misschien een goed moment voor hen om eens achter te oren te krabben want, waarom zou ik dan een persoonlijke kerstkaart opstellen terwijl ik niets kan bedenken voor het persoonlijke verhaaltje? Er is over nagedacht.

Ook nog een oudejaarslot gekocht vanwege de traditie, er vanuitgaand dat ik zoals alle eerdere jaren alleen maar verlies zal lijden.

Kortom, de laatste dagen van dit jaar. Terugblikken op mooie en droevige gebeurtenissen. Oma is overleden, mijn gezondheidsproblemen en dat was het eigenlijk aan negativiteit. De zaken gaan goed, de liefde zit goed en we zijn (voorlopig weer) gezond - al is laatstgenoemde misschien wel het belangrijkste in het leven. Het leven begint immers bij je gezondheid. Afvragend wat het jaar 2022 ons gaat brengen? Wij hebben het voornemen om een nieuw huis te kopen, al lijkt dat wat onzeker gezien de enorme drukte op de huizenmarkt. Maar, wanneer je het niet probeert, dan lukt het ook niet.

Voor de rest is mijn goede voornemen om pas tijd te investeren in iemand, wanneer die ook tijd heeft geïnvesteerd in mij. Zo blijft de 'score' altijd op een gelijke stand en maakt de eenzijdigheid plaats voor gelijkwaardigheid. 

De kerstliedjes op de radio ben ik ook alweer zat. Wanneer je gaat nadenken, hebben al die liedjes wel een vorm van depressiviteit. Het gaat over iemand missen en 'het verlangen naar' - met een treurige melodie. Op televisie zie je allerlei commercials van het ideale leven waarbij alles koek en ei is, waarbij er wordt gezinspeeld op het feit om extra aan de ander te denken. Alleen met kerst? Nee, dat zou op alle dagen in het jaar zo moeten zijn.

Eigenlijk is kerst best een hypocriet feest wanneer je het op die manier bekijkt. Je krijgt (als je geluk hebt) een kerstkaart van iemand die je nooit spreekt, wordt gesommeerd om twee dagen te eten op de manier waarop je op alle andere dagen ook niet eet, je trekt je mooiste outfit aan en ondanks dat je het hele jaar door op je uitgaven let, mag kerst ineens wél duurder zijn. En dan nog thuis komen met allerlei soorten vlees gekocht voor een prijs waarbij je jezelf kunt afvragen of het wel echt vlees is, en niet aan elkaar gelijmd en om het gewicht te geven is opgespoten met water. 

Kerst is leuk, maar godzijdank maar twee dagen in het jaar. Al had de inhoud van kerst ook verdeeld kunnen worden over alle dagen in het jaar. Alle dagen denken aan de ander en wanneer je zin hebt om te gourmetten - kan dat ook op een regenachtige dag in april.