Column: wat als het coronavirus een regenbui was?

Daar zijn we weer. Met een nieuw kabinet, met oude strategieën. Kijkend naar hoe we net als twee jaar geleden het coronavirus onder controle moeten houden, terwijl we zouden moeten kijken naar hoe we kunnen leren leven mét corona. Een strategie voor op de lange termijn.

Ja, corona is dodelijk - wanneer je een broze gezondheid hebt. Maar, dat is een griep ook. Gevaarlijk voor ouderen of anderen die al redelijk wat gezondheidsklachten hebben. Nee, ik vergelijk corona niet met de griep maar uiteindelijk komt het er op neer dat het beide een 'virus' is. Het virus verspreidt zich via de lucht waardoor het lijkt alsof wij vooral een strijd voeren tegen het zuurstof. Tegen de wind. Tegen het leven. Een strijd tegen de mensheid. Tegen onszelf.

De griep is er sinds mensenheugenis, net als regen. Wat als het coronavirus een regenbui was? Alles dicht gooien in de herfst en winter en enigszins vrijheden in de lente en zomer. Wel een paraplu mee 'voor het geval dat'. Altijd iets meesjouwen, in het huidige geval een mondkapje. De paraplu in het verhaal. Op straat gecontroleerd worden op je paraplu en eventueel een boete riskeren van negentig euro. Stadions met een open dak blijven dan gesloten, want daar is de kans op regen het grootst. Winkels met een buitenruimte zoals tuincentra mogen open blijven, maar dienen klanten wel te controleren op een paraplu. Doen zij dat niet, riskeren zij een boete van duizenden euro's. Verbazing over tuincentra door stadions - zij wel open, maar zelf niet. Buiten is toch buiten? Heb je het vermoeden dat je nat bent geworden door de regen? Dan doe je een regentest - thuis of in de sporthal - en blijf je net zo lang binnen tot de druppels zijn opgedroogd. 

Geen wappie, wel corona-moe. We hebben twee jaar mogen zien hoe het niet moet, laten we vooral gaan kijken hoe het nu wél moet. Leren leven mét coronavirus. Het gaat niet meer weg. Engeland is een mooi voorbeeld. Met een strategie voor enkel korte termijnen gaan ook de maatregelen niet meer weg. Door corona krijg je fysieke klachten en door de maatregelen weer mentale klachten daar niemand er baat bij heeft te worden ingeperkt in zijn of haar vrijheden of het opleggen van regels op straffe van een boete vanwege het tonen van menselijk gedrag.

We hebben leren leven met ongunstig weer, de griep - nu het coronavirus nog.