Column: van kinderspel tot jubileum

Exact 18 jaar geleden lanceerde ik op tienjarige leeftijd mijn allereerste website, met behulp van anderen. Een fansite over het destijds bekende spel Habbohotel, een online community voor kinderen waar je kon chatten, kamers kon bouwen en je vrije tijd gemakkelijk volledig aan kon besteden. 

Het spel ontdekte ik destijds via de Hitkrant waar een volledige pagina gewijd was aan een advertentie over het spel. Ik maakte in 2004 een account aan en heb het spel tot circa 2010 gespeeld. Er is een heleboel geld besteed aan het spel, voor lidmaatschappen en meubels om zodoende de kamers te kunnen bouwen. 

Voor het spel bestonden er al fansites, ik was er jaloers op en tegelijkertijd had ik de interesse om ook een fansite te bouwen en vertelde dat aan mijn vader. Die zei dat websites bouwen heel moeilijk was, maar ik kreeg toch mijn zin. In 2008 had ik drie fansites in mijn portfolio die door het bedrijf van het spel waren benoemd tot ‘officiële fansite’. 

De allereerste website heb ik geen screenshot of anderzijds meer van, maar het was een vrolijke template - zoals hieronder als voorbeeld - met daarbij het laatste ‘Habbo’ nieuws, prijsvragen, een forum en ledensysteem. 

Nadat er zogenoemde ‘privé servers’ werden uitgevonden voor het spel, was het voor veel mensen mogelijk om zelf een ‘hotel’ te runnen. Tezamen met vernieuwingen in het bestaande spel, raakte het bekende hotel in ‘verval’ en verloren zij trouwe spelers. Van 10.000 spelers tegelijkertijd online, naar nu misschien 100 spelers tegelijkertijd online. Zonde. 

Als herinnering heb ik nog wel een officiële Habbo-agenda uit 2005. Compleet intact, onbeschadigd en zo goed als nieuw. Ik zou nog wel eens zo een ‘privé server’ willen opstarten. Gewoon om herinneringen op te halen, alhoewel ik weet dat iets van vroeger in het heden nooit zo leuk kan zijn als alles van destijds. Zo leert de ervaring, tenminste.

Anno 2023 heb ik talloze websites gebouwd en is programmeren onderdeel van mijn werk. Ik kan vrijwel alles programmeren en ken vijf programmeertalen, naast Nederlands, Engels en een deel Spaans. Ik kan zelfs rekenen in programmeertaal. Aangeleerd via tutorials en bestaande systemen uitpluizen. Wanneer het zou moeten, zou ik zelfs apps kunnen bouwen. Mijn bedrijf bestaat dit jaar tien jaar, een jubileum. Over de invulling van het jubileum wordt al druk gebrainstormd. 

Enfin, 18 jaar geleden dus. Wanneer mijn eerste website een kindje zou zijn, zou die nu volwassen zijn. Ik voel mij oud.