Frits Lambrechts

Jongens, er moet mij iets van het hart door een mailtje die ik heb ontvangen. Zoals wellicht bekend, ben ik fervent 'Sinterklaasfan' - daarbij niet alleen het Sinterklaasfeest zelf, maar ook bijvoorbeeld Bram van der Vlugt en Nicolaas van Myra (waar ik voor mijn verjaardag nog een boek over heb mogen ontvangen). Ik ben inmiddels een soort wandelende 'ensintclopedie'.

Qua video heb ik zowat álles gezien: films, intochten vanaf 1960 tot heden, series, echt alles. Ik ken alle karakters, attributen, acteurs et cetera. Vorig jaar stuitte ik op de landelijke intocht in 1984 op Terschelling. Saillant detail is dat Sinterklaas hier een 'stormlint' om zijn mijter had, een lint tussen de opening van de mijter en vasthouden onder de kin, anders waaide die af. Het waaide namelijk heel erg hard.

Frits Lambrechts was destijds de Hoofdpiet. In het verslag van die intocht, werd er een lied door hem gezongen wat ik bijzonder rustgevend vind. Het lied vertelt tevens ook een verhaal. Je weet wel, de liedjes die nu amper nog worden gemaakt. En daarnaast, heeft het lied niet per se de typische sinterklaasmelodie. Op YouTube is de video van lage kwaliteit, alsmede het geluid. Dus, ik kwam tot een idee. Ik ga mailen. Naar Frits Lambrechts, de vertolker van Hoofdpiet destijds.

Allereerst, Frits is een acteur die een ellenlang cv heeft en talloze rollen heeft gespeeld. Ik mailde Frits over het feit dat ik hem bewonder als acteur (nee, geen geslijm - is écht zo!) plus daarnaast complimenten over het betreffende lied; dat het mij zo rustig maakt, dat ik er vaak naar luister. Of hij wellicht het lied nog ergens heeft liggen, misschien van betere kwaliteit. Ik zou dit lied namelijk best in mijn bibliotheek willen hebben, een beetje 'in de playlist'.

ergens stuurde ik het mailtje met de gedachte: 'daar hoor ik vast nooit meer wat over'. Het e-mailadres waar ik het mailtje aan richtte, was immers van een boekingskantoor.

Dus, ik opende net mijn mailbox, zie ik een mailtje voorbij komen met als onderwerp 'sinterklaasintocht op Terschelling in 1984'. Tot mijn verbazing bleek het mailtje van een hotmail-adres af te komen, te weten - Frits Lambrechts zelf (!).

Alhoewel Frits Lambrechts nog actief is als acteur, is hij wél 86 jaar. Dat hij de moeite neemt om mij terug te mailen, daar krijg ik tranen van in mijn ogen. Het mailtje zelf, bewijst dat Frits - met alle respect - niet de beste is qua computervaardigheden, dus dat ontroert mij enorm.

En, ook de inhoud van het mailtje: "beste Max Joling. hartelijk dank voor je lieve,opgewekte briefje op mijn I pad. Je laat me, weten dat je erg hebt genoten van die gedenkwaardige intocht met Edwin Rutten en al die lieve kinderen. ik herinner mij, beste Max, dat het die dag ook erg geregend had. Wat betreft jouw verzoek over dat door mij gezonden lied, moet ik je tot mijn spijt zeggen,dat ik absoluut niet weet waar dat lied gebleven is. Gelukkig heb jij het nog,dus Bewaar het maar goed. Best Max, veel groeten van Fris Lambrechts.Laat nog iets van je horen."

Dit is toch hartverwarmend? Mijn dag kan niet meer stuk. Zijn mailtje zegt zóveel over de man Frits Lambrechts.

Tot slot wil ik het betreffende lied nog met jullie delen. Ik heb het gedownload vanaf YouTube, de kwaliteit verbeterd en bij dit bericht geüpload.